Po ódě na divoké bylinky tu pro vás mám další recept s jedlými rostlinami. Smažené listy a květy v cizrnovém těstíčku. Je to taková úžasně dobrá, zdravě nezdravá věc, plná síly z divokých rostlin. Super křupavá. Vlastně to jsou tak trochu chipsy z jedlých listů a květů.
Byly pro mě velkým objevem. Rychle jsem se zamilovala, ačkoliv se jinak smaženostem vyhýbám. Věřím proto, že i vaše chuťové buňky zaujmou.
Hodí se jen tak na užírání. Třeba s čerstvou zeleninou nebo lehkým zeleninovým salátem pro "vyrovnání" smažení.
Naše divoženky se po nich můžou utlouct. Obvykle je loupí ještě horké, hned po vyndání z pánvičky.
Smažené listy a květy se můžou stát také součástí hlavního chodu. Dají se zabalit do placek nebo podávat k polévce, třeba řepové krémové. Můžete je vyzkoušet do jarních závitků, kde tradiční smaženou cibulku vyměníte např. za bezové kosmatice. Je to vskutku delikátní.
Příprava je opravdu snadná a rychlá. Potřebujete minimum ingrediencí. Stačí vlastně jen nasbírat listy a květy, pod receptem níže se dozvíte jaké, a sehnat cizrnovou mouku. Více o ní a kde ji koupit, najdete na konci článku. Cizrnové těstíčko má v kuchyni široké využití. Můžete v něm obalovat zeleninu, houby nebo cokoliv jiného. Na sladko i slano.
Určitě potřebuje výrazně osolit a okořenit, jinak je bez chuti. V receptu jsem použila své oblíbené koření: římský kmín (v kari) a uzenou papriku. Klidně ale můžete s chutěmi experimentovat. Na sladko doporučuju trochu cukru a skořici, kardamon nebo perníkové koření.
Smažené listy a květy v cizrnovém těstíčku
Porce: pro 4 člennou rodinu jako mlsání či součást většího jídla
Příprava: 30 minut (příprava těstíčka, obalování a smažení)
Odpočinek těsta: 10 minut. Čas na sběr listů a květů není započítán.
Suroviny:
plná mísa divokých i pěstovaných listů a květů (viz níže)
olej vhodný ke smažení
Cizrnové těstíčko:
2/3 hrnku cizrnové mouky
3/4 ČL (himalájské) soli
1,5 ČL kari (či mix kurkumy, římského kmínu a pepře)
1 ČL uzené nebo sladké papriky či jiného oblíbeného koření
voda
Postup:
Nejdříve si připravíme těstíčko. V míse smícháme všechny suché ingredience s vodou, aby vzniklo řídké těsto připomínající palačinkové. Na míchání se hodí metlička, protože cizrnová mouka hodně hrudkuje. Necháme odpočinout 10 min, suroviny se propojí a těstíčko trochu zhoustne.
Listy a květy nasbírané ve volné přírodě či (nestříkané) z vlastní zahrady není třeba mýt. Případné hlínou znečištěné části můžeme jemně omýt a osušit. Ostříháme tuhé stonky. Před obalováním chvíli počkáme, ať můžou z květů vylézt broučci.
Jednotlivé kousky obalujeme v těstíčku a odkládáme na velký talíř nebo tácek. Smažíme až po obalení všech listů a květů na jeden zátah. Listy a květy jsou velmi rychle hotové, a tak na další obalování už není při smažení čas. V polovině obalování dáme rozpálit pánvičku či spíše malý hrnec s vyšší vrstvou oleje vhodného na smažení.
Když začne rozpálený olej řetízkovat, jdeme smažit. Postupně vkládáme jednotlivé obalené kousky do oleje. Neměly by se překrývat. Asi po půl minutě otáčíme na druhou stranu. Těstíčko na listech a květech jemně zezlátne a původně vláčné kousky zpevní.
Obzvláště listy jsou hotové velmi rychle. Záleží na teplotě oleje, odhadem se jednotlivé kousky smaží 1 minutu. Když začne těstíčko hnědnout, bývá už spálené. Po usmažení můžeme dát okapat na papírový ubrousek nebo utěrku.
Tyto skvělé smaženosti je třeba sníst čerstvé. Postupně začínají vlhnout, ztrácejí svou křehkost a křupavost. Podáváme jen tak se syrovou zeleninou či salátem nebo jako součást většího jídla. Třeba k polévce nebo zabalené do jarních závitků. Dobrou křup!
Jaké (divoké) byliny a květy můžeme použít?
Co se týče listů, na smažení obecně doporučuju ty tužší a chlupaté. Těstíčko na nich lépe drží. Výborně chutnají listy kostivalu, jitrocele, listy a vrcholové výhonky kopřivy, hluchavky a bršlice. Ze zahrádky je dobrý plevelný merlík a výrazná šalvěj lékařská, která se ale nehodí pro malé děti, těhotné a kojící ženy. Výtečný bude kadeřávek.
Co se květů týče, z volně rostoucích jsou smažené výtečné pampelišky a černý bez. Můžete vyzkoušet i akáty, šeříky nebo třeba růžový jetel a kokošku pastuší tobolku. Ze zahrádky jsou vhodné cuketové květy, ty samčí bez plodů. Pokud nemáte cuketovou záplavu, samičí květy doporučuju nechat dorůst či smažit i s malými 5 cm dlouhými cuketkami.
Cizrnová mouka a kde ji koupit?
Používat mouku z mleté cizrny není zrovna v kraji zvykem. I přesto či právě proto věřím, že při jejím vyzkoušení budete mile překvapeni. Je bezlepková, jemná a má krásnou jemně žlutou barvu. Hodí se na sladká i slaná jídla.
Výborně lepí a nepotřebuje k sobě vajíčko, což oceníte třeba při přípravě různých zeleninovo-luštěninových karbanátků. Jsou z ní překvapivě dobré palačinky. Krásně chuťově i výživově pomůže slanému křehkému těstu...
Cizrnová mouka se na našem trhu prodává obvykle v jedno či dvoukilových papírových pytlících v obchodech s orientálními surovinami pod názvem "gram flour" od značky TRS z Velké Británie. Pro koho je takové balení příliš velké, může se zkusit domluvit s kamarády na společném nákupu.
V Praze ji určitě mají ve Farrahu v Myslíkově ulici (mj. spousta koření a suchých surovin na váhu), v Bestfoods v Sapě nebo v Chez Amis ve Spálené.
Pokud chcete jen vyzkoušet a nemáte odvahu k většímu nákupu, doporučuju zajít si s vlastní nádobou do bezobalové prodejny. Několikrát jsem cizrnovou mouku kupovala v Praze v Bezobalu na Hradčanské.