top of page
Denisa

Óda na jablečné pyré


S jablečným pyré jsem se seznámila, když naší starší divožence nebyl ani rok a děda L. měl nadúrodu jablek. Původně jsem ho navařila jako zdravou ovocnou přesnídávku. K mému tehdejšímu překvapení chutnalo všem, a tak se pyré v naší kuchyni zabydlelo. A i když u nás ovocné příkrmy dávno nejsou aktuální, každý rok pyré opakovaně v různých kombinacích vařím a zavařuju. Teď už s jednou pomocnicí a druhou užíračkou.


Po ovocném pergamenu je to další skvělý a snadný způsob zpracovaní a konzervace sezónního ovoce bez přidaného cukru. Nepotřebujete na něj vůbec nic kromě ovoce. Podle mě chutná snad uplně všem bez rozdílu věku. Když už je jednou zavařené vydrží skoro nekonečně dlouho.

Ovoce se dá zkombinovat dle vlastní fantazie i úrody a dosáhnout tak různých chuťových i barevných překvapení. Jako základ obvykle poslouží jablka, která jsou místní, snadno dostupná a mají dlouhou sezónu. Dalším skvělým základem jsou hrušky. Samotné hruškové pyré je pro nás nesnesitelně sladké a používáme ho jako sladidlo. Nejvíce se nám osvědčila kombinace jablek s dalším ovocem (viz níže).

 
Směs na pyré lze snadno dochutit kořením (skořicí, kardamonem, hřebíčkem, zázvorem), bylinkami (mátou, meduňkou, citrónovou verbenou) či přidat divoké bobule (bezinky, jeřabiny, dřín), a tak vlastně tohle obyčejné pyré nemusí chuťově nudit.
 

K ovoci cukr ani jiné sladidlo nepřidávám. Pokud jste na sladší chutě zvyklí, zkuste zvolit zdravější sladidlo, inspirovat se můžete tady. Není se třeba bát, že se bez přidaného cukru pyré zkazí. Dělám takhle skoro šest let a zplesniví mi třeba dvě skleničky z padesáti a více zavařených. To i přesto, že se mě i mým malým pomocnicím ne vždy podaří dodržovat hygienické zásady zavařování.

Hotové jablečné pyré má široké použití, především při přípravě sladkých jídel:

  • omáčka na lívance (recept na naše oblíbené) či palačinky

  • ochucení a doslazení kaší

  • přídavek do smoothie

  • zmrzlina - Skleničku výrazného pyré rozmixovat se dvěma zmrzlými banány.

  • nanuky - Stačí pyré nechat zmrznout. Hotové nanuky můžete polít roztopenou čokoládou.

  • přidat jako ovocné sladidlo do pergamenu či usušit samotné jako pergamen

  • zdravé a lokální sladidlo do pečení (hlavně ze sladkých jablek či hrušek) - S oblibou přidávám do sladkých chlebíčků nebo třeba to těchto výborných jablečných muffinů.

  • ovocný příkrm neboli dětská přesnídávka pro miminka a batolata

  • sladká svačina pro děti třeba do plnitelných kapsiček

  • puding - s koupeným pudingovým práškem, kukuřičným škrobem nebo třeba lněnými a chia semínky

  • vrstva nepečeného dortu či vykrajovaná ovocná zvířátka díky použití agar-agaru

  • trochu přidat do polévky nebo kari - 3 PL jablečného či jablečno-hruškového pyré velmi chuťově promění krémovou dýňovou a mrkvovou polévku nebo voňavé kari.


Jablečné a ovocné pyré

Příprava: 15 minut (mytí a úprava ovoce) + příp. 15 min (při loupání jablek) 30 minut (vaření, mixování, lití do skleniček) Čas na trhání ovoce, mytí (či sterilizaci) skleniček a víček a zavařování není započítán.

Vybavení: mixér, čisté skleničky se šroubovacím víčkem

Suroviny:

  • zralá jablka, hrušky či jejich kombinace

  • další ovoce samotné či v kombinaci např. rybíz, meruňky, broskve, špendlíky, maliny, ostružiny, blumy, švestky, bezinky, arónie, kdoule, rakytník, hloh

Přídavky:

skořice či jiné "sladké" koření, sušené či čerstvé bylinky např. máta, meduňka, citrónová verbena

Naše osvědčené kombinace pyré

  • jen samotná jablka - největší klasika a nejuniversálnější

  • jablka a hrušky

  • jablka a meruňky

  • jablka, švestky a skořice

  • jablka a broskve či nektarinky

  • jablka a ostružiny

  • jablka, červený rybíz, máta a meduňka

  • jablka, hrušky, arónie, bezinky

  • jablka, červený rybíz, bezinky a skořice

  • jablka, hrušky a dýně hokkaido

Postup:

Připravíme si omyté ovoce. Peckoviny vypeckujeme, jablka a hrušky, klidně i padané, vykrájíme. Pokud chceme, můžeme jablka oloupat. Já to hlavně kvůli lenosti a velkému množství zpracovávaných jablek nedělám. Neloupala jsem je ani pro naše divoženky, když byly ještě divokojenky, a neměly s trávením problémy. Taky mám výkonný mixér, který rozvařené šlupky rozmixuje do hladka.

Ovoce, klidně i velké kusy, dáme společně s trochou vody do velkého hrnce, aby se nám směs dobře míchala. Přidáme koření či sušené byliny (čerstvé až ve fázi mixování). Za občasného míchání vaříme do změknutí nejtvrdšího ovoce.

Horkou směs rozmixujeme. Dáváme si přitom pozor na vroucí cákance. Mně se velmi osvědčil klasický (a výkonný) mixér. Výsledné pyré je krásně hladké a hlavně se z mixovací nádoby skvěle lije rovnou do skleniček i s úzkým hrdlem. Lze samozřejmě použít i mixér tyčový.

Pokud pyré chceme použít čerstvé, je hotové. Chceme-li jej uchovat na později, ještě horké lijeme do čistých skleniček, hned zašroubujeme a dáme hlavou dolů. V lednici takto vydrží až měsíc. Pro delší skladování, třeba do další ovocné sezóny, je nutné skleničky ještě zavařit.



bottom of page