Na domácí sušené banány nás přivedli kamarádi, taktéž hrdí majitelé kachlového sporáku s troubami. Ačkoliv exotické ovoce kupujeme velmi málo, tahle neuvěřitelná (a neuvěřitelně sladká) pochoutka si nás, a samozřejmě hlavně naše mlsné divoženky, získala. Bereme je jako ozvláštnění ke spoustě sušeného ovoce z naší zahrady.
Domácí sušené banány chutnají a vypadají výrazně jinak než ty kupované. Jsou velmi banánové, neuvěřitelně sladké a při sušení nádherně voní. Pokud je nepřesušíte, jsou spíše gumové a žvejkací jako gumové bonbóny. Teď v zimě se suší skoro samy, jako vedlejší produkt topení.
Než se pustím do postupu, dovolím si poznámku k běžně dostupným "sušeným" banánům. Drtivá většina průmyslově zpracovaných banánů není sušená, ale fritovaná v kokosovém oleji, tedy banánové chipsy, a navíc ještě proslazená a uměle ovoněná. Domácí verze je rozhodně zdravější.
Pokud máte rádi sladkost banánů, určitě si neuvěřitelnou vůni a chuť domácích sušených zamilujete. Jen se obávám, že vám dlouho nevydrží. V jejich loupení se totiž budete předhánět s dětmi ;)
Jak si vyrobit domácí sušené banány
Příprava: 10 minut + sušení 3 a více hodin (podle teploty)
Vybavení: mřížka na sušení ovoce, mřížka z trouby či případně plech s pečicím papírem
Suroviny: trs banánů, zralých nebo přezrálých, ale stále ještě pevných
Postup:
Oloupané banány nakrájejte podélně na plátky, našikmo nebo na kolečka.
Co se tloušťky krájení týče, nemůžete udělat krok vedle, vždy jsou skvělé. Tady je vodítko:
- čím tenčí budou, tím se budou rychleji sušit a taky více lepit na mřížku nebo pečicí papír
- čím tlustší budou, tím delší bude doba sušení, tím lépe se vám budou usušené odlepovat a budou ve výsledku měkčí.
Banány můžete sušit přímo na mřížce na sušení. Pokud použijete mřížku z trouby nebo plech, doporučuju nejdříve vystlat pečicím papírem.
Nakrájené banány narovnejte na sušící mřížku nebo plech a dejte sušit do otevřené trouby kamen, na kamna nebo na topení. Samozřejmě můžete použít i elektrickou sušičku ovoce nebo v létě přímé slunce.
Hotové banány jsou nahnědlé. Méně sušené jsou gumové a "bonbónové", hodně sušené pěkně křupavé, podobné banánovým chipsům. Po usušení nechte vystydnout a skladujte zavřené ve sklenici.
Comments