top of page
Denisa

Meruňkové šílenství


Léto. Moje nejoblíbenější část roku, která mě vždycky pohltí. Dlouhými dny i svou intenzitou. Intenzitou pobytu venku, růstu, zrání, sběru a zpracování různých darů přírody. Vloni jsme byli okouzleni černými malinami, letos u nás propuklo meruňkové šílenství.

Nevyslovené meruňkové přání se mi splnilo. Od báječné kamarádky jsme dostali několik košů meruněk různé krásy i velikosti. Společné česání a zpracování byla čirá radost. Takhle nějak si to ve skrytu duše představuju. Ještě k tomu jsme na zahradě u sousedů měli tu čest sbírat a česat velké plody staré babičky meruňky.

Tak dlouho jsem domácí meruňky neměla, že jsem skoro zapomněla, jaké je to blaho. Jaká úžasná je jejich chuť, vůně i barva. Koncentrované léto. Neuvěřitelně sladké přezrálé meruňky plné šťávy a lačných mravenců zachráněné zpod stromu. Vzpomínky na prázdniny u babičky na Slovensku.

 
Zmrzlina z přezrálých meruněk a mražených banánů
Nanuky z čerstvých i pečených meruněk a ovesného mléka, jemně doslazené medem
Kaše z naklíčeného celého ovsa s meruňkami uvnitř i nahoře, banánem, meruňkovo-broskvovým pyré, broskvemi, rybízem a probuzenými mandlemi
Tvarohové knedlíčky s máslem a pečenými meruňkami
 

Téhle oranžové hojnosti jsme si užívali plnými doušky, nejlépe čerstvé z koše nebo trávy rovnou do pusy. Na kaše i oblíbené lívance. Taky jsme nachystali meruňkové zásoby. Pokud se chcete pokochat nebo pro své ovocné pokusy inspirovat, podívejte se níže, jaké zdravé dobroty jsme (nejen) z meruněk připravili, bez použití přidaného cukru i jiných sladidel a konzervantů.

Naše jabloně odpočívají, a tak mám radost a dobrý pocit, že chybějící podzimní ovoce můžeme částečně nahradit jiným, meruňkami nebo později hruškami, modrými blumami a švestkami. Už se těším, jak v zimě budeme ty voňavé skleničky plné letních chutí otevírat a na letošní léto vzpomínat.

 
Sušené meruňky Kousky pečených meruněk se solí
Meruňkovo-broskvové a meruňkovo-hruškové pyré
Meruňkový, meruňkovo-broskvový, meruňkovo-hruškový a meruňkovo-rybízový pergamen Povidla z pečených meruněk s pomerančovou kůrou, skořicí a solí
Meruňky pečené s hruškami
Meruňkovo-broskvovo-rybízový ocet
Čtvrtky zavařené se solí
Zavřené meruňky
 

Universální recept na pyré najdete tady. Obvykle ho vařím s jablky nebo hruškami. Meruňkovo-broskvové pyré je tentokrát bez nich a je tak výborné, že překvapivě sklidilo úspěch na chleba místo marmelády, kterou doma nemíváme. Postup výroby ovocného pergamenu si můžete přečíst tady.

Krásné ovocné léto vám přeju!

Comments


bottom of page