top of page
Denisa

Zázračná kurkuma a ajurvédská jablka


Zima a rýma jsou v plném proudu, a tak se potřebujete určitě i vy zahřát a posílit imunitu. Proto pro vás do nového roku mám jeden zázračný a hřejivý recept: ajurvédská jablka. Je jednoduchý, voňavý a lahodný. Krásně vypadá a nádherně vás zahřeje zevnitř. Díky kombinaci koření je protizánětlivý, velmi léčivý a navíc skoro z místních surovin.

Zázračná kurkuma

Jsem velkou milovnicí různých druhů bylinek a koření. V posledních letech jsem si velmi oblíbila kurkumu. Má specifickou chuť i aroma a je pro nás velmi zdravá. Její silná žluť dokáže krásně obarvit jídlo (i ruce, světlý nábytek a oblečení). Kurkuma patří k základnímu koření v mnoha, hlavně asijských, zemích a je hlavní složku "kari" koření.

 
Kurkuma je přírodní antibiotikum. O jejích neuvěřitelných až zázračných účincích by se dala napsat kniha.
 

O kurkumě se můžete mimo jiné dočíst, že:

  • je to přírodní antibiotikum,

  • hlavní složkou je kurkumin,

  • protizánětlivé, čistící a harmonizační účinky,

  • posiluje imunitu,

  • působí jako konzervant,

  • vyživuje tkáně,

  • zabraňuje překyselení organismu,

  • léčí širokou škálu zdravotních problémů od rýmy a kašle až po rakovinu,

  • bělí zuby,

  • je to výborné přírodní barvivo (třeba na vajíčka).

 
Když ke kurkumě přidáte tuk a trochu pepře, zvýšíte vstřebatelnost kurkuminu, její hlavní složky, pro vaše tělo až o několik tisíc procent.
 

Proto nám ji v kombinaci s kvalitním tukem a pepřem v zimě dopřávám téměř denně. A vy můžete kurkumu do jídla přidávat taky, a tak posilovat svou imunitu a lépe se vyrovnávat s častými zimními nemocemi. Třeba jako my do hustých polévek, různých curry omáček, kus-kusu, zlatého mléka, lívanců i sladkého pečení. A pořádnou dávku kurkumy skrývají i ajurvédská jablka, po kterých se já i divoženky můžeme utlouct.

Ajurvédská jablka

Porce: pro 2 osoby jako dezert, pro 4 osoby na ovesnou kaši Příprava: 15 minut

Suroviny:

  • 4 větší zralá jablka, případně hrušky a kdoule

  • trochu rozinek

  • přepuštěné máslo, případně máslo nebo kokosový olej

  • 1/4 ČL mleté kurkumy (více pokud jste na její chuť zvyklí)

  • 1/4 ČL mleté skořice

  • špetka čerstvě mletého pepře

  • špetka soli

Postup: Jablka, případně hrušky a kdoule, vykrojíme a nakrájíme na kostky. Na pánvi rozehřejme lžičku přepuštěného másla či 1,5 lžičky másla nebo kokosového oleje. Do rozehřátého tuku přidáme nakrájené ovoce společně s kořením, rozinkami a solí. Špetka soli krásně zvýrazní přirozenou sladkost ovoce. Jablka se od kurkumy velmi rychle zbarví do žluta až zlata.

Několik minut opékáme, občas zamícháme. Poté zalijeme polévkovou lžící vody. Chvilku dusíme a pak zase opékáme do změknutí či případně jemného zhnědnutí ovoce. Jablka a hrušky jsou hotové rychle, kdoulím trvá změknutí déle. Ovoce by mělo být osmahnuté, ne rozvařené.

Podáváme nejlépe teplé. Klidně jen tak. Skvěle se hodí na ranní kaše, lívance, osmahnutou vařenou špaldu nebo rýži, do koláčů. Jako dezert můžeme posypat strouhaným kokosem, opraženými semínky a ořechy nebo podávat třeba s řeckým jogurtem.

Dobrou chuť a ať vás zimní plískanice nerozházejí!

コメント


bottom of page